Κυριολεκτικά σοκαριστικές ήταν οι διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν ερευνητές που μελέτησαν το μικροβιακό φορτίο το οποίο φέρουν απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως, πληκτρολόγια, ποντίκια, laptops, αλλά και το εσωτερικό του χεριού. 

Η παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών που ανιχνεύθηκαν στα αντικείμενα αυτά, είναι πολύ περισσότερο από ανησυχητική. 

Εκείνα όμως που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αλλά και την πιο επικίνδυνη μικροβιακή επιβάρυνση είναι οι τσάντες των γυναικών και τα σακ βουαγιάζ!

Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα εντεροβακτηρίδια (e-coli), δηλητηριώδη βακτήρια μέχρι και ίχνη περιττωμάτων! 

Eιδικά, στο κάτω μέρος των ταξιδιωτικών σάκων, εντοπίστηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό, στρεπτόκοκκοι κοπράνων οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα αλλά και ψευδομονάδες. 

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα αναπάντεχα αποτελέσματα στην κακή προσωπική υγιεινή των κατόχων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, μία στις τρεις γυναίκες παραδέχθηκαν πως δεν καθαρίζουν ποτέ τις τσάντες τους, ενώ οι υπόλοιπες το κάνουν σπανιότατα. 


Όσον αφορά τα θανατηφόρα βακτήρια που βρέθηκαν, η παρουσία τους εξηγείται από την παραδοχή πως μέσα σε αυτά βάζουν -χωρίς να «προβληματίζονται»-, παπούτσια, ιδρωμένα ρούχα αλλά και βρώμικα εσώρουχα, τα οποία αφήνουν τους θανατηφόρους μικροοργανισμούς στο υλικό του σάκου. 

Το μέγεθος της άγνοιας που υπάρχει στον πληθυσμό για το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο μεγάλο που ένας στους πέντε δήλωσε πως δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα να μασήσει μια τσίχλα που βρήκε στον πάτο της τσάντας. 

Ωστόσο, ιδιαίτερα επικίνδυνες αποδεικνύονται και οι λεγόμενες «οικολογικές» τσάντες για τα ψώνια, καθώς η πολλαπλή χρήση τους, επιτρέπει όχι μόνο το ακόμη μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο αλλά και την «διασταυρούμενη μόλυνση», κάτι που επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία. 

Ειδικά όσον αφορά τις συγκεκριμένες τσάντες, οι επιστήμονες συμβουλεύουν την αντικατάστασή τους κάθε έξι περίπου μήνες. Zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai