Καθημερινά τα χέρια και τα δάχτυλά μας έρχονται σε επαφή με βρόμικες επιφάνειες και αγγίζουν εκατομμύρια βακτήρια. Εάν γνωρίζαμε τι αγγίζουμε, θα κυκλοφορούσαμε με γάντια και μάσκες. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γνωρίζετε, όμως, τι ακριβώς και πόσα βακτήρια κουβαλάμε; Αν σας λέγαμε ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή και μεταφέρει περισσότερα βακτήρια από ολόκληρο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ, θα το πιστεύατε; Γιατί, όταν τραβάμε το καζανάκι, πρέπει να είναι κλειστό το καπάκι της λεκάνης;

Μερικά παραδείγματα ίσως σας πείσουν...

10. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι ένας στους τέσσερις που παίρνει το μετρό ή το λεωφορείο, κάποια στιγμή έχει πάει στην τουαλέτα, τα χέρια του έχουν έρθει σε επαφή με σταγόνες από τα ούρα του ή χειρότερα με τα κόπρανά του, δεν τα έχει πλύνει και μετά ακουμπά τις χειρολαβές που αργότερα θα αγγίξουμε και εμείς;

9. Γνωρίζετε ότι το κορμί μας αποτελεί το «σπίτι» για περισσότερα από 1.000 βακτήρια που ακόμη και με το μπάνιο δεν απομακρύνονται; Πολλά από αυτά, βέβαια, βοηθούν πολλές λειτουργίες αλλά και λειτουργούν σαν ασπίδα του οργανισμού. Δεν παύουν, όμως, να είναι βακτήρια.

8. Όταν πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο, τα βακτήρια δεν πεθαίνουν (ακόμη και πολλά βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα). Για να πούμε ότι τα ρούχα καθάρισαν, χρειάζεται η πλύση να γίνει σε υψηλότερους από 40 βαθμούς Κελσίου.

7. Οι γυναικείες τσάντες στο χερούλι τους έχουν περισσότερα από 10.000 βακτήρια, ανά τετραγωνική ίντσα. Μάλιστα, το 30% εξ αυτών είναι βακτήρια από ούρα, καθώς προφανώς κάποια γυναίκα δεν έπλυνε τα χέρια της και τα μετέφερε στην τσάντα της.

6. Μέσα στο ψυγείο μας, στα αποθηκευτικά συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας για τα βακτήρια, τουλάχιστον 750 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στο υπόλοιπο ψυγείο.

5. Κατά μέσο όρο, στο ξύλο κοπής της κουζίνας (εκεί που κόβουμε τα φρούτα, τις ντοματούλες, τα κρέατα κτλ.) υπάρχουν 200% περισσότερα βακτήρια από ό,τι στο καπάκι μιας λεκάνης.

4. Προσοχή πώς τραβάτε το καζανάκι. Πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι, όταν πατάτε το κουμπί. Επιστήμονες μέτρησαν ότι μικροσταγονίδια με βακτήρια ούρων ή κοπράνων μπορεί να εκτοξευθούν μέχρι και σε απόσταση 2 μέτρων.

3. Μόνο ένας στους δέκα πλένει τα χέρια του αφότου πάει στην τουαλέτα. Οι υπόλοιποι εννέα απλώς φεύγουν με άπλυτα χέρια.

2. Ο πάγος στα φαστ φουντ είναι περίπου 70% πιο βρόμικος και με περισσότερα βακτήρια από ό,τι το νερό της λεκάνης.

1. Μόνο το 43% των μητέρων πλένουν τα χέρια τους αφότου αλλάξουν πάνα στο παιδί τους.
Πηγή: http://kavourdistiri.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai