Αλτσχάιμερ: Η νόσος, η εξέλιξή της, οι ασκήσεις

Τη διαδικασία με την οποία εξελίσσεται η νόσος του Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν, όπως φαίνεται, οι επιστήμονες και ελπίζουν τώρα ότι θα βρουν τρόπους να την μπλοκάρουν εγκαίρως. Ερευνα που...δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «PloS One» έδειξε ότι το Αλτσχάιμερ ακολουθεί μια προβλέψιμη διαδικασία μολύνοντας το ένα εγκεφαλικό κύτταρο μετά το άλλο, ενώ εξαπλώνεται στις συνάψεις του εγκεφάλου. 

Οι απεικονιστικές εξετάσεις ξεκαθάρισαν ότι η νόσος δεν δημιουργεί εστίες σε πολλά σημεία, αλλά ξεκινάει από μία και εξαπλώνεται. 

«Στο παρελθόν ρωτούσαμε πολλούς από τους ειδικούς στον ερευνητικό τομέα του Αλτσχάιμερ να μας πουν τι εννοούν λέγοντας ότι η νόσος εξαπλώνεται. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι η νόσος απλώς εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου όσο περνάει ο καιρός και όχι ότι η εστία εξαπλώνεται. Τα δικά μας ευρήματα δείχνουν πρώτη φορά ότι αυτό που ισχύει είναι το δεύτερο» εξηγούν η Κάρεν Νταφ και ο δρ Σκοτ Σμολ, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Σε αυτήν χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να είναι επιρρεπή στη μεγάλη συγκέντρωση πρωτεϊνών Ταυ σε βασικό για τη μνήμη κέντρο του εγκεφάλου. 

Η ομάδα ερευνούσε τον εγκέφαλο των ποντικών περιοδικά για είκοσι δύο μήνες και διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη Ταυ εξαπλωνόταν από την περιοχή όπου εμφανίστηκε στις ακριβώς γειτονικές.

Η καθημερινή άσκηση του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται άλλη μία φορά, μέσω ερευνών, ότι είναι το Α και το Ω για την υγεία του και την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Η δίωρη καθημερινή ενασχόληση με παζλ, μπόουλινγκ, κηπουρική, ακόμα και η συμμετοχή σε χορωδία, μπορούν να προάγουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη της ευεργετικής δράσης των παραπάνω ασχολιών μπορεί να μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται θεραπευτικά άνθρωποι με ήπια άνοια. 

Οι επιστήμονες έφτασαν στα παραπάνω συμπεράσματα ερευνώντας τα αποτελέσματα του ειδικά σχεδιασμένου τους προγράμματος σε τροφίμους πέντε γηροκομείων, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο άνοιας. 

Χωρίς κάποια κριτήρια αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από δέκα άτομα η καθεμία. Στο πρώτο γκρουπ οι ασθενείς συνέχισαν την κανονική τους θεραπεία, που συμπεριλάμβανε φάρμακα κατά της άνοιας, ενώ συμμετείχαν στις δραστηριότητες του γηροκομείου.

Στη δεύτερη ομάδα οι ασθενείς συνέχισαν να παίρνουν τα ίδια φάρμακα και να ακολουθούν το πρόγραμμα του γηροκομείου, αλλά επιπλέον έπαιρναν μέρος σε δίωρες ομαδικές δραστηριότητες έξι φορές την εβδομάδα. 

Αυτές οι δραστηριότητες προέβλεπαν ψαλμούς σε χορωδία αλλά και την περιγραφή συναισθημάτων. Στη συνέχεια του προγράμματος έκαναν ήπια σωματική άσκηση, όπως μπόουλινγκ και ασκήσεις ισορροπίας. Ακολουθούσαν παιχνίδια και ασκήσεις που απαιτούν υπολογισμούς και συγκέντρωση. Στο τέλος ασχολούνταν με την κηπουρική. 

Καθώς η άνοια εξελίσσεται, η ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί γίνεται όλο και χειρότερη. Αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Φρίντριχ Αλεξάντερ» διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο η νοητική αλλά και σωματική ικανότητα όσων συμμετείχαν στις ομαδικές δραστηριότητες δεν επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του 12μηνου προγράμματος. 

Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Ελμάρ Γκρέσελ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BioMed Central Medicine», ήταν τουλάχιστον το ίδιο καλά με τα αποτελέσματα των φαρμάκων κατά της άνοιας. 

Μάλιστα διαπίστωσαν ότι στο επίπεδο της ικανότητας των ασθενών να πραγματοποιούν καθημερινές δουλειές αυτοσυντήρησης αυτή ήταν δύο φορές πιο καλή απ’ ό,τι με τα φάρμακα. Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai