Ήρθε η ώρα να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ

Δώστε την Eurovision σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος στην επόμενη φάση των συζητήσεων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής...μετά το λουκέτο που προωθείται για την ΕΤ1 από την κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση είναι ένα σχέδιο που επανέρχεται με περισσότερη ζέση και ενδιαφέρον από τους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού. Την πρόταση επαναφέρει ο Τζώνυ Καλημέρης, ο οποίος ως σύμβουλος της διοίκησης στην κρατική τηλεόραση πριν από δύο χρόνια είχε αναλάβει την παραγωγή του μεγάλου αυτού project. 
Για το ενδεχόμενο μετακίνησης του διαγωνισμού της Eurovision από την κρατική στην ιδιωτική τηλεόραση οι πρώτες κινήσεις έγιναν πέρυσι. Η πρόταση είχε κατατεθεί και στη διοίκηση της ΕΡΤ με επιχείρημα ότι η πολιτική κατεύθυνση που είχε δοθεί ήταν η απαξίωση της Eurovision. Για όσους θυμούνται, η ΕΡΤ μετείχε στον περσινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό μόνον επειδή είχε πληρώσει ήδη γι’ αυτόν στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών. Η επιλογή του Λούκα Γιώρκα και του Stereo Mike έγινε με το μικρότερο δυνατόν κόστος και η 7η θέση που είχε κατακτήσει η Ελλάδα εκτιμήθηκε ως «θαύμα». 
Τώρα που η κυβέρνηση προωθεί το κλείσιμο της ΕΤ1, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο χρόνος που μπορεί να δώσει στα μεγάλα γεγονότα, πολιτικά, αθλητικά και μουσικά, το αίτημα μετακίνησης της Eurovision επανέρχεται με πιο ολοκληρωμένη πρόταση. «Δεν υπάρχει απαγορευτικό από τους κανόνες της EBU να δοθεί η μετάδοση του διαγωνισμού σε ιδιωτικό κανάλι» δηλώνει στην «Εspresso της Κυριακής» ο Τζώνυ Καλημέρης. Και εξηγεί πως η ΕΡΤ θα πάρει τον διαγωνισμό από την EBU και μέσω προκήρυξης δημόσιου ενδιαφέροντος θα μπορέσει να δώσει την προβολή του σόου σε ιδιωτικό κανάλι. Πέρυσι, υπήρχε κατατεθειμένο ενδιαφέρον από το STAR. 
Το ερώτημα σήμερα είναιι αν με την κρίση που σοβεί στην τηλεοπτική αγορά υπάρχει αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρον από ιδιωτικά κανάλια να πληρώσουν για να πάρουν από την ΕΡΤ το μουσικό υπερθέαμα της Eurovision. Το κουτσουρεμένο κόστος για την Eurovision του 2011 έφθασε για την κρατική τηλεόραση τις 250.000 ευρώ, χωρίς η ΕΡΤ να πάρει λεφτά από διαφήμιση. 
Το αντίθετο ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί σε ιδιωτικό κανάλι επιμένουν οι υποστηρικτές της πρότασης για την επινοικίαση του διαγωνισμού. Στην ιδιωτική τηλεόραση η Eurovision θα ήταν ένα ακριβό διαφημιστικά πρόγραμμα λόγω της πολύ υψηλής τηλεθέασής της. 

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΤ1
- Σε κλοιό διαμαρτυριών για την πολιτική συρρίκνωση της κρατικής τηλεόρασης βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Από τον «διάλογο» μεταξύ του υπουργού, ο οποίος ήταν καλεσμένος την περασμένη Τρίτη στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος βρέθηκε στην ίδια εκπομπή μία μέρα μετά, τις εντυπώσεις κέρδισε ο συνδικαλιστής.
- Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ αποδόμησε τα επιχειρήματα του υπουργού Επικρατείας για το κλείσιμο του πρώτου κρατικού καναλιού. Βέβαια, η πραγματική αιτία κατάργησης της ΕΤ1 είναι ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στην ΕΡΤ. Να οδηγηθούν δηλαδή εκτός κρατικής τηλεόρασης περισσότεροι από 1.000 μόνιμοι υπάλληλοί της.
- Πάντως το ΙΟΜ και το Εθνικό Αρχείο βάζουν λουκέτο την επόμενη εβδομάδα με υπουργική απόφαση. Το ερώτημα είναι πώς θα ξεπεραστεί η διάταξη του νόμου της Τηλεοπτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας που ορίζει το ΙΟΜ ως αποκλειστικό partner για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν τα τηλεοπτικά κανάλια τηρούν τους όρους στην ποσόστωση των έργων ευρωπαϊκής παραγωγής. 
- Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει οι πρώην διευθυντές του ΤV 100 που απομακρύνθηκαν από τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μετά την άρνηση του δήμου Θεσσαλονίκης να πληρώσει τις αποζημιώσεις τους. 
- Οι ελπίδες ότι μπορεί το ALTER να επανακάμψει στις τηλεοπτικές οθόνες την ερχόμενη εβδομάδα αναπτερώθηκαν μετά την κίνηση της διοίκησης να αρχίσει τις πληρωμές τεχνικών και δημοσιογράφων. Μέχρι αύριο, σύμφωνα με όσα λέγονται στο Μπουρνάζι, θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε από Τρίτη πρωί το πρόγραμμα να βρίσκεται πάλι live στον αέρα.

CALCULATOR 
27,1% η θεαματικότητα του κεντρικού δελτίου του MEGA, το οποίο επανήλθε στην πρώτη θέση. Η αύξηση τηλεθέασης του δελτίου συμπίπτει με την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, καθώς οι σχολιαστές του διακρίνονται τις τελευταίες ημέρες για τους ιδιαίτερα υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους τους. 
487.000 ευρώ είναι το ποσό της ετήσιας συνδρομής που πληρώνει η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της στην EBU, την Ενωση Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών. Το ποσό εγκρίθηκε στο προηγούμενο Δ.Σ. της εταιρείας. 
18,2% έφθασε η θεαματικότητα της «Πρωινής Ενημέρωσης» στη ΝΕΤ την περασμένη Τετάρτη. Το γεγονός σχολιάστηκε επειδή στην εκπομπή ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης για την κρατική τηλεόραση.
280.715 ευρώ είναι το συνολικό κόστος του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας για την ΕΡΤ την προηγούμενη περίοδο. Το μεγαλύτερο ποσό αφορά τους 25 εκτός έδρας αγώνες. Η ΕΡΤ πλήρωσε συνολικά 198.157 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό για 52 αγώνες εντός έδρας. 
16,9% το ποσοστό θεαματικότητας για την πρώτη και μόνη ενημερωτική εκπομπή, αυτή του Γιώργου Αυτιά, που βγήκε στον αέρα την περασμένη Δευτέρα στο ALTER. Την ίδια ημέρα, το κανάλι κατέβασε πάλι τον μοχλό του ζωντανού προγράμματός του. 
26,2% η θεαματικότητα του MEGA στη ζώνη prime time την περασμένη εβδομάδα στο νεανικό κοινό. Επειτα από δύο μήνες, το κανάλι δείχνει τάση αύξησης των μεριδίων του τόσο στο σύνολο του κοινού όσο και στις ηλικίες 15 έως 44 ετών. Η επάνοδός του συνδέεται με την επιστροφή των τηλεθεατών στη μικρή οθόνη. Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai