Αερόστατο κατά των κλιματικών αλλαγών

Μοιάζει με σενάριο ταινίας του Τζέιμς Μποντ, αλλά πρόκειται για ένα φιλόδοξο επιστημονικό εγχείρημα με την στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης: ένα αερόστατο...στο μέγεθος του σταδίου του Γουέμπλεϊ θα σταλεί στην ατμόσφαιρα δεμένο με μία αντλία μήκους 21 χιλιομέτρων, που θα καταλήγει στη Γη.
Αυτή η αντλία θα διοχετεύσει τόνους αιωρούμενων σωματιδίων στη στρατόσφαιρα. Στόχος είναι η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός ώστε αυτό να επιστρέψει στο Διάστημα και οι βλαβερές του ακτίνες να μη φθάσουν στη Γη.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εκρήξεις των ηφαιστείων. Τόνοι στάχτης και σωματιδίων εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας τις ηλιακές ακτίνες με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.
Πριν ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του, που χρηματοδοτείται με 1,8 εκατομμύρια ευρώ από τη βρετανική κυβέρνηση, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα κάνουν πειράματα μικρότερης εμβέλειας σε μυστική τοποθεσία για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι εφικτό στην πράξη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι καθόλου απίθανη, τονίζουν όμως ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον καιρό, καθώς τα μετεωρολογικά συστήματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα. Αν «κρύψουν» το φως του ήλιου, ο καιρός μπορεί να επηρεαστεί σε όλο τον πλανήτη, όπως συμβαίνει στις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες.ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai