Διάφοροι τύποι του βακτηρίου escherichia coli βρίσκονται στο έντερο όλων των ανθρώπων και των ζώων, ως φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Υπάρχουν µάλιστα...χιλιάδες γνωστά στους επιστήµονες στελέχη του Ε. coli. Ένα στέλεχος όµως που στα ζώα, όπως στα βοοειδή, είναι φυσιολογικό, στον άνθρωπο µπορεί να προκαλέσει διάρροια µεαιµορραγία από την τοξίνηπου παράγει το βακτήριο.Στηνπερίπτωση της πρόσφατης επιδηµίας τονέο στέλεχος ο104-h4 έχει συµπεριλάβει στο γενετικό υλικό του γονίδια από δύο διαφορετικά στελέχη e. coli, τα οποία «συναντήθηκαν» πιθανότητα στη φύση, εκεί όπου άφησαν τα κόπρανά τους τα ζώα και φύτεψαν σπόρους οι αγρότες. «Η δηµιουργία νέου στελέχους βακτηρίου που παράγει τοξίνες είναι διαδικασία πουσυµβαίνει συχνά. Απλώς, συνήθως δεν περνάει στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου», εξηγείστα «ΝΕΑ» ο Θανάσης τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. «Το νέο στέλεχος έχει ενσωµατώσει στο γενετικό υλικό του δύο διαφορετικές τοξίνες οι οποίες συνήθως απαντούνσε διαφορετικούς τύπους e. coli που βρίσκονται στο έντερο των ζώων. Η µία τοξίνη παράγεται από τα λεγόµενα εντεροαιµορραγικά e. coli και η άλλη από τα εντεροσυγκολητικά e. coli. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το επιδηµικό ο104-h4 στέλεχος να εµφανίζει µεγάλητοξικότητα», εξηγεί ο ίδιος. Ενα βήµα µπροστά έκαναν χθες οι επιστήµονες αναγνωρίζοντας το στέλεχος του εντεροαιµορραγικού βακτηρίου E. coli που µέχρι στιγµής έχει προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων κι έχει προσβάλει περισσότερους από 1.500, εκ των οποίων περίπου το 1/3 έχει παρουσιάσει το επικίνδυνο αιµολυτικό ουραιµικό σύνδροµο (ΑΟΣ). Σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Νόσων (ECDC), πρόκειται για το εξαιρετικά τοξικό στέλεχος Ο104-Η4. Ο τρόπος µετάδοσης αυτού του «σεξιστικού στελέχους» – αφού έχει σαφή προτίµηση στις γυναίκες – εξακολουθεί να αποτελεί τον µεγάλο γρίφο. Σε µια προσπάθεια να βρουν τη λύση του, οι γερµανοί ερευνητές ψάχνουν πλέον την πηγή της µόλυνσης και στο µη ανθρακούχο εµφιαλωµένο νερό, το γάλα και το κρέας. ∆εδοµένου βέβαια ότι όσοι νόσησαν είχαν καταναλώσει προηγουµένως αγγούρι, ντοµάτα ή µαρούλι, τα τρία αυτά λαχανικά παραµένουν οι πιο σοβαροί ύποπτοι – αν και ο τρόµος της µόλυνσης έχει αποµακρύνει κυρίως τους γερµανούς καταναλωτές από όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά. Υστερα από εξετάσεις επί εξετάσεων, πρώιµα γενετικά αποτελέσµατα, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, συγκλίνουν στο συµπέρασµα πως το συγκεκριµένο στέλεχος προήλθε από την ενσωµάτωση δύο διαφορετικών τοξινών στο ίδιο µικρόβιο, το E. coli. Το ενδεχόµενο αυτό, προσθέτουν οι επιστήµονες, θα µπορούσε να ερµηνεύσει και το εύρος αλλά και την επικινδυνότητα της µόλυνσης. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πάρα πολύ σπάνιο στέλεχος του E. coli: η µοναδική περίπτωση που έχει έως σήµερα καταγραφεί στα ιατρικά πρακτικά αφορά µια γυναίκα η οποία είχε νοσήσει στην Κορέα το 2005. «Ουδέποτε το Ο104-Η4 είχε παρατηρηθεί σε επίπεδο επιδηµίας», αναφέρεται συγκεκριµένα στην ανακοίνωση του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας. Εκτός όµως από το ότι συνιστά µια νέα περίπτωση για τους επιστήµονες, ένας ακόµη λόγος που καθιστά το συγκεκριµένο στέλεχος πάρα πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι ότι φέρει αρκετά γονίδια ανθεκτικά στην αντιβίωση, γεγονός που δυσχεραίνει πάρα πολύ τη θεραπεία. Πόσω µάλλον στα λεγόµενα βαριά περιστατικά µε ΑΟΣ, µια επιπλοκή που προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα νεφρά και είναι δυνατό να προκαλέσει ακόµη και τον θάνατο του ασθενούς. Τασυµπτώµατατουστελέχους Ο104-Η4 δεν διαφέρουν από του κοινού βακτηρίου E. coli – διάρροια, εµετός και αιµορραγία στο γαστρεντερικό σύστηµα –, το οποίο έχει µεν την ιδιότητα να µεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά στη συγκεκριµένη περίπτωση, τονίζουν οι ευρωπαϊκές υγειονοµικές αρχές, δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσµα που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου