Η πολύωρη ενασχόληση με τα smartphones μπορεί να είναι ο νέος εχθρός της σιλουέτας μας, καθώς οδηγεί σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κακή φυσική κατάσταση, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 300 φοιτητές ανακάλυψαν ότι κατά μέσον όρο περνούσαν πέντε ώρες την ημέρα μιλώντας, γράφοντας και σερφάροντας με την βοήθεια του κινητού τους - και όλες αυτές τις ώρες ήταν ακίνητοι.

Όσοι, δε, περνούσαν καθημερινά τις περισσότερες ώρες ασχολούμενοι με το κινητό τους, είχαν σημαντικά χειρότερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι όσοι περνούσαν τις λιγότερες, όπως έγινε αντιληπτό όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο.

Όλ’ αυτά ανοίγουν το δρόμο για την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (λιγότερες καύσεις) και την αύξηση του σωματικού βάρους, λένε οι ερευνητές.

«Η χρήση του κινητικού δεν συνοδεύεται από το ίδιο αρνητικό στίγμα με την πολλή τηλεόραση ή την πολύωρη ακινησία σε μία καρέκλα, αλλά είναι εξίσου επιβλαβής με αυτές τις συνήθειες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέικομπ Μπάρκλεϋ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Ασκήσεως στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Κεντ, στο Οχάιο.

Όπως γράφουν ο δρ Μπάρκλεϋ και οι συνεργάτες του στην «Διεθνή Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Διατροφής & Φυσικής Δραστηριότητας» (IJBNPA), πήραν συνεντεύξεις από τους φοιτητές για την χρήση του κινητού, τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους και την φυσική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από 49 εξ αυτών να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο για να αξιολογήσουν την καρδιοαναπνευστική φυσική τους κατάσταση.

Μεταξύ των φοιτητών αυτών κάποιοι περνούσαν καθημερινά απίστευτα πολλές ώρες ασχολούμενοι με το κινητό (έως 14 ώρες την ημέρα!) και κάποιοι άλλοι έκαναν την μικρότερη χρήση (έως 1,5 ώρα την ημέρα).

Οι διαφορές στην φυσική τους κατάσταση ήταν τεράστιες - και παρέμειναν αναλλοίωτες ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την φυσική κατάσταση, όπως το φύλο και το ποσοστό σωματικού λίπους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρότι τα smartphones είναι κινητές συσκευές, προάγουν την ακινησία, αφού πλέον παρέχουν δυνατότητες παρόμοιες με αυτές ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου με το διαδίκτυο και επιτρέπουν στους χρήστες τους ανά πάσαν στιγμή να παίζουν παιχνίδια, να βλέπουν βίντεο και να σερφάρουν στο Ίντερνετ.

Επιπλέον, παρέχουν αναρίθμητες ευκαιρίες για λιγότερη κίνηση ακόμα κι όταν κάποιος περπατάει ή τρέχει - το να απαντήσει, λ.χ., κάποιος σε ένα SMS ή να τραβήξει μια φωτογραφία για να την αναρτήσει στο Facebook, μοιραία απαιτούν επιβράδυνση του βηματισμού ή πλήρη ακινησία αντιστοίχως.
Real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai