Η κατανάλωση μερικών καφέδων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο αυτοκτονίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη διαπιστώνει τέτοια συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλμπέρτο Ασκέριο και τον επιδημιολόγο Μισέλ Λούκας του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «World Journal of Biological Psychiatry», σύμφωνα με τις βρετανικές «Independent» και «Telegraph», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 208.000 ανθρώπους (από τους οποίους οι 277 αυτοκτόνησαν), για μια περίοδο περίπου δύο δεκαετιών.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν δύο έως τρεις καφέδες ημερησίως έχουν στατιστικά περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, ενώ η μείωση του κινδύνου αυξάνεται οριακά στο 53% για όσους πίνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίπτωση της πρόσληψης καφεΐνης από διάφορες πηγές (τσάι, σοκολάτα κ.ά.), αν και, όπως διαπίστωσαν, σχεδόν το 80% της κατανάλωσης καφεΐνης προέρχεται από τον καφέ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προστατευτική δράση του καφέ -και γενικότερα της καφεΐνης- οφείλεται πιθανώς στο ότι ενισχύει την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών (σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης κ.ά.) στον οργανισμό και κυρίως στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δρουν ως ήπια αντικαταθλιπτικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες και, παράλληλα, δρα διεγερτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Από την άλλη, πάντως, μια φινλανδική έρευνα είχε συμπεράνει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από οκτώ φλιτζάνια κάθε μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική έρευνα, είναι μικρό το όφελος -όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας- αν κάποιος πίνει πάνω από τρεις καφέδες ημερησίως ή 400 μιλιγκράμ καφεΐνης συνολικά. Zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai