Οι σύζυγοι των ηλικιωμένων με νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας, διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους λοιπούς συνομηλίκους τους, να αναπτύξουν και οι ίδιοι τη νόσο!

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.221 παντρεμένα ζευγάρια, που είχαν ηλικία 65 ετών και άνω όταν άρχισε η μελέτη.

Η μελέτη διήρκησε 12 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο 125 άντρες και 70 γυναίκες ανέπτυξαν άνοια. Σε 30 ζευγάρια, εξάλλου, καιοιδύοσύζυγοιεκδήλωσανάνοια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας εθελοντής ή εθελόντρια δεν είχε άνοια.

Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν όλους τους πιθανούς, συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σύζυγοι (άντρες ή γυναίκες) των ηλικιωμένων που ανέπτυξαν άνοια, διέτρεχαν εξαπλάσιο κίνδυνο επίσης να την εκδηλώσουν και οι ίδιοι.

Οι άντρες κινδύνευαν περισσότερο να «κολλήσουν» άνοια απ’ ό,τι οι γυναίκες, ενώ όσο αυξανόταν η ηλικία τους, τόσο υψηλότερος γινόταν ο κίνδυνος.

Το ερώτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, είναι αν ευθύνεται γι’ αυτή τη «μετάδοση» το στρες που επιφέρει η φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενούς ή η πολυετής συμβίωση στο ίδιο περιβάλλον – κατ’ επέκτασιν και η έκθεση στους ίδιους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον – γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» - πρέπει να διερευνηθεί γιατί η πλειονότητα των συζύγων των ανοϊκών ασθενών, δεν εκδήλωσαν άνοια και οι ίδιοι, αλλά το φαινόμενο παρατηρήθηκε στο περίπου 14% εξ αυτών. ΠΗΓΗ: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai