Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ γρήγορα το φαγητό τους διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο - από ό,τι όσοι τρώνε αργά - να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 3.000 εθελοντών, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην ταχύτητα με την οποία έτρωγαν, στο αίσθημα κορεσμού της πείνας και στο σωματικό βάρος τους. 

Όπως έγραψε η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές συνήθιζαν να τρώνε βιαστικά.

Αυτοί οι εθελοντές είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και οι γυναίκες κινδύνευαν περισσότερο να διαθέτουν περιττά κιλά. Όσοι από αυτούς όμως είχαν την τάση να μη σταματούν το φαγητό αν δεν νιώσουν ότι χόρτασαν, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ίαν ΜακΝτόναλντ από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το βιαστικό φαγητό μπορεί να μας παχύνει. Ένας από τους σημαντικότερους είναι ότι επεμβαίνει στο σύστημα μετάδοσης του αισθήματος κορεσμού της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο. Όταν τρώμε βιαστικά, το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει το σχετικό μήνυμα στον εγκέφαλο και έτσι δεν ξέρει κανείς ότι δεν πεινάει άλλο. 

Τι πρέπει να γίνει; Να μην τρώμε στο πόδι, να αφιερώνουμε χρόνο στο φαγητό, να μη βλέπουμε τηλεόραση ούτε να διαβάζουμε όταν τρώμε και να μασάμε κάθε μπουκιά 20 φορές, αφήνοντας επιπλέον το πιρούνι στο πιάτο μέχρις ότου καταπιούμε την μπουκιά, απαντούν οι ειδικοί. Real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai