Την φράση νομίζει ότι έχει πιάσει τον πάπα από τ’ @ρχίδι@ την έχετε ακούσει; Αυτό που ίσως δεν ξέρετε ειναι ότι δεν έχει βγει καθόλου τυχαία! Μάλιστα, είναι και πάρα πολύ επίκαιρη!

Το έθιμο ξεκίνησε από τον μεσαιωνικό θρύλο, την πάπισσας Ιωάννα, η οποία έγινε γνωστή από το μυθιστόρημα τού Εμμανουήλ Ροΐδη Πάπισσα Ιωάννα – Η Μεσαιωνική μελέτη.

Η Πάπισσα Ιωάννα είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους πάντες πώς είναι άντρας και έτσι αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Έφτασε υποτίθεται μέχρι το αξίωμα του πάπα, την εποχή που ιστορικά, ως πάπας διατέλεσε ο Βενέδικτος Γ (855 – 858 μ.Χ.)΄.

Από τότε, προς αποφυγήν του ίδιου παθήματος ο καμεράριος, το «δεξί» χέρι του πάπα, αναλαμβάνει να διαπιστώσει ότι ο πάπας είναι άντρας, κάνοντας την χειρονομία να του πιάσει τα @ρχίδι@ λίγη ώρα αφότου εκλεγεί και καθίσει στον παπικό θρόνο. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία ο θρόνος έχει από κάτω μια τρύπα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν προχωρούν σε αυτή την πράξη μέχρι και σήμερα.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα χρησιμοποιείται υποτιμητικά η έκφραση για τους ανθρώπους, που καταφέρνουν να απολαμβάνουν προνόμια ή έχουν βγάλει αρκετά χρήματα, αλλά με δόλιο ή υποτιμητικό τρόπο. Star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai