Τα πουλιά των πόλεων αγαπούν τα τσιγάρα

Το κάπνισμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια βλαβερή συνήθεια, ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πουλιά όμως φαίνεται ότι...έχουν διαφορετική άποψη, καθώς επωφελούνται από τα αποτσίγαρα των καπνιστών που ρυπαίνουν τους δρόμους των πόλεων.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας υποστηρίζει ότι τα σπουργίτια, οι σπίνοι και πιθανώς και άλλα πουλιά των πόλεων χρησιμοποιούν γόπες για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους.

Η νικοτίνη που περιέχεται στις γόπες αποτελεί ένα φυσικό εντομοκτόνο που διώχνει τα ακάρεα και άλλα παράσιτα και διατηρεί τις φωλιές καθαρές.

Πιθανόν τα πουλιά να μην γνωρίζουν τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες της νικοτίνης και να χρησιμοποιούν τις γόπες ως μονωτικό από το κρύο και τη ζέστη και εσωτερική επένδυση.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε η μελέτη των ερευνητών του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου St Andrews και του Universidad Nacional Autónoma de México, οι οποίοι μελετώντας φωλιές σπουργιτιών και σπίνων στην Πόλη του Μεξικού διαπίστωσαν ότι η εσωτερική επένδυση καθεμιάς περιείχε κατά μέσο όρο δέκα γόπες.

Σε δεύτερη φάση διαπιστώθηκε ότι τα τσιγάρα έδιωχναν ακάρεα και άλλα παράσιτα από τις φωλιές παρότι εφαρμόστηκε μια τεχνική προσέλκυσής τους.
Ερωτηματικό παραμένει εάν η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στα αποτσίγαρα βλάπτουν την υγεία των νεοσσών στη φωλιά. Πηγή: econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai