Πριν 6.500 χρόνια γίνονταν σφραγίσματα στα δόντια!

Ένα απίστευτο εύρημα από επιστήμονες στην Ιταλία, οδηγεί στην ανακάλυψη του αρχαιότερου δείγματος οδοντιατρικής! Ο λόγος...για το πρώτο αρχαίο σφραγισμένο δόντι που βρέθηκε σε απολιθωμένη γνάθο ενός ανθρώπου, το οποίο χρονολογείται 6.500 χρόνια πριν, φτιαγμένο από κερί μέλισσας.

Οι επικεφαλής της έρευνας Φεντερίκο Μπερναντίνι και Κλαούντιο Τούνιζ ανακάλυψαν με τη βοήθεια ακτίνων Χ ότι ο ένας κυνόδοντας είχε μια κάθετη ρωγμή, η οποία είχε καλυφθεί με προσοχή και λεπτομέρεια, με κερί μέλισσας. Ο άνδρας στον οποίο άνηκε ο σκελετός υπολογίζεται ηλικίας 24 έως 30 ετών και είχε βρεθεί σε ένα σπήλαιο κοντά στην Τεργέστη.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πότε και για ποιό λόγο έγινε το "σφράγισμα" , εκτιμάται όμως, ότι έγινε προ θανάτου για επούλωση από πόνο που είχε προκληθεί ίσως κατά την κατασκευή εργαλείων, δερμάτων κτλ., αφού οι νεολιθικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους σε τέτοιες δραστηριότητες.

Το κερί μέλισσας αποτελεί στοχευμένη επιλογή, αφού εκτός του ότι λιώνει και στεροποιείται ξανά εύκολα ανάλογα με τη θερμοκρασία, παράλληλα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai