Το σολάριουμ ευθύνεται για 800 θανάτους από καρκίνο

Το σολάριουμ ευθύνεται για 800 θανάτους από καρκίνο, ετησίως. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά...με κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα σολάριουμ.

Μια νέα μελέτη στο British Medical Journal έρχεται να αναδείξει για άλλη μία φορά τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων κάνουν μαύρισμα με σολάριουμ ή με ψεκασμό.

Το μαύρισμα με σολάριουμ, δηλαδή με καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία ευθύνεται για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο από καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη, ενώ όσοι τις χρησιμοποιούν έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% να παρουσιάσουν κάποια στιγμή μελάνωμα,

Οι επιστήμονες και στο παρελθόν έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα σολάριουμ.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν.
Από τη νέα αυτή μελέτη στην οποία εξετάζονταν 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προέκυψε ότι ένας στους 20 καρκίνους στο δέρμα προκαλείται από τη χρήση σολάριουμ.

Για κάποιον που έχει κάνει χρήση σολάριουμ έστω και μια φορά ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με κάποιον άλλον που δεν είχε κάνει ποτέ χρήση του. 

Οι ερευνητές ζητούν να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση σολάριουμ από τα άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και να μπει «λουκέτο» στα ινστιτούτα που προσφέρουν σολάριουμ και δεν υπόκεινται σε εποπτεία – τέτοιου είδους νόμοι ισχύουν ήδη στην Αυστραλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο στην Ευρώπη η χρήση σολάριουμ οδηγεί σε περίπου 3.500 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και σε 800 θανάτους ετησίως.

Τα σπρέι μαυρίσματος

Η απόκτηση μιας καλομαυρισμένης επιδερμίδας ακόμα και πριν από την έναρξη των καλοκαιριών διακοπών, ωθεί πολλές γυναίκες στη λύση του τεχνητού μαυρίσματος, ωστόσο, αν και θεωρείται μια πιο ασφαλής εναλλακτική από το σολάριουμ, κρύβει κι αυτό σημαντικούς κινδύνους. 

Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν κοκτέιλ χημικών ουσιών που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, να προκαλέσει καρκίνο, αλλά και να διαταράξει το ορμονικό σύστημα, επηρεάζοντας άμεσα στην υγιή ανάπτυξη των εμβρύων. 

Επιπλέον, η φορμαλδεΰδη και οι νιτροσαμίνες που περιέχουν, συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκίας, αλλεργιών και υπογονιμότητας. Τα πιθανά επικίνδυνα αποτελέσματα του τεχνητού μαυρίσματος είναι πιο ανησυχητικά από αυτά των υπόλοιπων καλλυντικών, καθώς εφαρμόζονται τακτικά σε όλο το σώμα. 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος, Ζακλίν Μακ Γκλέιντ, τα χημικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, διαβήτη, παχυσαρκίας και υπογονιμότητας που παρατηρούνται τελευταία. 

«Είναι αποτέλεσμα αυτού του κοκτέιλ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι καλό θα ήταν να είμαστε λίγο προσεκτικοί με αυτά τα προϊόντα μέχρι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγεία φέρεται να αποτελεί το ενεργό συστατικό διυδροξυακετόνη, το οποίο πραγματοποιεί αντίδραση με τα αμινοξέα του δέρματος για να αποκτήσει το επιθυμητό μαύρισμα. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού του ωστόσο, συχνά εισπνέεται και απορροφάται από το αίμα. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκινικούς όγκους. Επιπλέον, τα εν λόγω συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα και τυχόν άλλα προβλήματα των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα. 

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο δεν είναι τόσο η αντίδραση με την οποία προκαλεί το μαύρισμα, όσο οι αντιδράσεις που μπορεί να συμβαίνουν στα βαθύτερα ζώντα κύτταρα που μπορεί να αλλοιώσουν το DNA και να προκαλέσουν μετάλλαξη» εξηγεί η Λιν Γκόλντμαν, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai