Η «Κάλπικη Λίρα» ξανά στις αίθουσες

«Κάλπικη Λίρα»
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της εποχής της, με καριέρα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων...τα Φεστιβάλ της Βενετίας, της Μόσχας και του Μπάρι, ενώ είχε και συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία γυρίστηκε το 1955 από τον Γιώργο Τζαβέλλα και αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μία «κάλπικη λίρα».

Το τετράπτυχο των ιστοριών ζωντανεύει από την αφρόκρεμα των ερμηνευτών, θεατρικών και κινηματογραφικών, της εποχής: ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Ίλυα Λιβυκού, ο Μίμης Φωτόπουλος και η Σπεράντζα Βρανά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη, καθώς και ο Ορέστης Μακρής, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις. Χαρακτηριστική πινελιά η φωνή του αφηγητή Δημήτρη Μυράτ.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά σε μία λίρα κάλπικη, η οποία δημιουργήθηκε από τον πρωταγωνιστή τις πρώτης από τις 4 ιστορίες δηλαδή τον Βασίλη Λογοθετίδη, που όμως δεν καταφέρνει να προσφέρει στους κατόχους της τα πλούτη, που ονειρεύονται.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης, ένας έντιμος και νομοταγής χαράκτης, πέφτει θύμα της ωραίας και μοιραίας Ίλυας Λιβυκού και του απατεώνα φίλου της (Βαγγέλης Πρωτόπαπας). Οι δύο τους θα πείσουν τον δειλό αλλά εύπιστο τεχνίτη να ξοδέψει όλα του τα χρήματα για ένα σύστημα παραχάραξης λιρών.

Το σχέδιο θ’ αποτύχει, ο σχεδόν παραχαράκτης θα χάσει τις οικονομίες, και το μόνο που απομένει από την περιπέτεια αυτή είναι μια κάλπικη λίρα που δεν ξεγελάει κανέναν.

Κάπως έτσι η «κάλπικη λίρα» κυλά ανάμεσα στις ιστορίες οι οποίες καταγράφουν και προβάλλουν μια ηθογραφία της κοινωνίας του '50 με την ιδιαίτερη οπτική ματιά του σκηνοθέτη Γ. Τζαβέλλα.

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά, η ταινία-σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου πρωτοπορεί και πάλι, αφού θα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία που επιμελήθηκε ο Κινηματογραφικός Οργανισμός Καραγιάννης-Καρατζόπουλος Α.Ε.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας, πρωταγωνιστούν : Ίλυα Λιβυκού, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Λογοθετίδης, Δημήτρης Χορν, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Μυράτ (αφηγητής). Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου από την Odeon, στους κινηματογράφους Odeon Όπερα, Odeon Kosmopolis, Odeon Starcity και Δαναός. clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai