Θανατική ποινή: Είναι η λύση στο έγκλημα; : Το βασικό επιχείρημα για τη διατήρηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ είναι ότι μειώνει τη συχνότητα των φόνων. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν μπορεί να

Το βασικό επιχείρημα για τη διατήρηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ είναι ότι μειώνει τη συχνότητα των φόνων. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει...αν αυτό όντως ισχύει, αφού τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, καταλήγει τώρα έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η Ακαδημία διόρισε επιτροπή η οποία επανεξέτασε όλες τις σχετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν μετά το 1976, τη χρονιά που έληξε ένα σύντομο αμερικανικό μορατόριουμ στη θανατική ποινή.

Η ανασκόπηση ενός «σημαντικού αριθμού» μελετών της βιβλιογραφίας, οι οποίες οδηγούν σε «μια μεγάλη ποικιλία συμπερασμάτων», τελικά «δεν προσφέρει ενδείξεις υπέρ ή κατά της πρότασης ότι η θανατική ποινή επηρεάζει το ρυθμό ανθρωποκτονιών» καταλήγει η έκθεση.

«Θεμελιώδη σφάλματα στις μελέτες που ανασκοπήσαμε τις καθιστούν άχρηστες στην απάντηση του ερωτήματος» δήλωσε ο Ντάνιελ Νάγκιν, επικεφαλής της επιτροπής και καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Η επιτροπή επισημαίνει και τα βασικά σφάλματα στη μεθοδολογία προηγούμενων μελετών για το θέμα. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η αποτυχία των ερευνών να δείξουν το πώς επηρεάζεται η εγκληματικότητα από την επιβολή διαφορετικών ποινών όπως η ισόβια φυλάκιση. 

Επιπλέον, πολλές μελέτες βασίζονταν σε αστήρικτες υποθέσεις, όπως η υπόθεση ότι οι εν δυνάμει δολοφόνοι λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα να καταδικαστούν με τη θανατική ποινή.

Οι ερευνητές που επιθυμούν να διερευνήσουν το θέμα, επισημαίνει η επιτροπή, θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά το κατά πόσο οι υποψήφιοι δολοφόνοι βλέπουν τη θανατική ποινή ως πιθανή συνέπεια των πράξεών τους.

Ακόμα, θα πρέπει να συλλέξουν επαρκή στοιχεία τόσο για τη θανατική ποινή όσο και για άλλες μορφές τιμωρίας όσο η φυλάκιση, αλλά και να μελετήσουν πώς οι εν δυνάμει δολοφόνοι αντιλαμβάνονται ένα εύρος πιθανών ποινών.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι, από τους υπόδικους στους οποίους έχει επιβληθεί η θανατική ποινή από το 1976 μέχρι σήμερα, μόνο το 15% έχει εκτελεστεί και «ένα μεγάλο μέρος των θανατικών ποινών έχει ανακληθεί».

Η μελέτη δεν εξέτασε τις ηθικές παραμέτρους υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής, ή το κόστος των εκτελέσεων.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών είχε πραγματοποιήσει ανάλογη έρευνα το 1978, η οποία κατέληγε στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα.ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai