Η "σκοτεινή" πλευρά της γιόγκα

Μπορεί να είναι το μυστικό πίσω από καλογραμμωμένα και ευλύγιστα κορμιά, όπως αυτό του Μάθιου Μακ Κόναχι και της Νάταλι Πόρτμαν, ωστόσο η γιόγκα δεν είναι μια υπόθεση χωρίς παρενέργειες. Νέο βιβλίο αποκαλύπτει...ότι η γιόγκα έχει και την σκοτεινή της πλευρά, που μπορεί να περιλαμβάνει από τραυματισμούς στη μέση μέχρι και εγκεφαλικά! 
Στο «Science of Yoga: The Risks and the Rewards», ο συγγραφέας Γουίλιαμ Τζ. Μπρόουντ συγκεντρώνει μια σειρά από ιατρικές μελέτες αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τη βλαβερή πλευρά της γιόγκα. Η πιο σοβαρή από τις περιπτώσεις που αναφέρονται είναι αυτή μιας 28χρονης γυναίκας που έπαθε σοβαρότατο εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ έκανε τη στάση «ρόδα».
Η περίπτωσή της έχει καταγραφεί σε έρευνα του Γουίλιμπαλντ Νάγκλερ του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, που δημοσιεύτηκε το 1973. Η νευρολογική βλάβη προκλήθηκε από υπερέκταση στον αυχένα. Αυτή η περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι το μόνο περιστατικό εγκεφαλικών βλαβών εξαιτίας της γιόγκα. 
Η έρευνα του δρ Νάγκλερ ήταν μια έγκαιρη προειδοποίηση για τους κινδύνους της γιόγκα, που επιβεβαιώθηκε και από τις άλλες σχετικές έρευνες που έγιναν πιο πρόσφατα, οι οποίες ωστόσο είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα, δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» ανέφερε ότι η γιόγκα Μπικράμ, η οποία γίνεται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου και υγρασία 40%, μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ακόμα και ρήξη μυών. 
Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, η οποία αναφέρεται επίσης στο βιβλίο, δείχνει ότι οι πιο κοινοί τραυματισμοί που προκαλούνται από τη γιόγκα εντοπίζονται στη μέση, στα γόνατα, στους ώμους και στον αυχένα. 
Η πιο επικίνδυνη στάση μακράν είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στήριξη στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια αυτής της στάσης πιέζονται τα νεύρα σε βαθμό που μπορεί να τους προκληθεί βλάβη, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος και για αρθρίτιδα, αλλά και για ρήξη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai