Υπήρχαν κινητά τηλέφωνα το 1922;

Ένα βίντεο που είχε "ανέβει" στο διαδίκτυο πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε μία σκηνή από ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν το 1928, στην οποία...
μία γυναίκα φαινόταν σαν να μιλάει σε... κινητό τηλέφωνο, είχε προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις .
Η απορία όλων τότε ήταν "μα μπορεί να υπήρχαν κινητά τηλέφωνα το 1920;" με την αρνητική απάντηση να συγκεντρώνει συντριπτικά μεγάλα ποσοστά! Κάποιοι είχαν μιλήσει για μοντάζ, άλλοι για οφθαλμαπάτη και κάποιοι είχαν κάνει λόγο ακόμη και για χρονοταξιδιώτη που "πιάστηκε" κατά λάθος από τον φακό.
Κι όμως, ένα νέο βίντεο έρχεται να αποδείξει ότι οι πρώτες προσπάθειες φορητής επικοινωνίας έγιναν το 1922! Αν και την πρώτη απόπειρα φέρεται να την είχε κάνει ο ίδιος ο δημιουργός του τηλεφώνου, Γκράχαμ Μπελ, γύρω στα 1880, οι πρώτες προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς και κατέληξαν στην δημιουργία συσκευών και συστημάτων φορητής επικοινωνίας έγιναν τελικά το 1920.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ένας αμερικανός εφευρέτης, ο WW McFarlane's προσπάθησε το 1920 να δημιουργήσει ένα σύστημα ασύρματης επικοινωνίας μέσα από το αυτοκίνητο (όπως φαίνεται στο σκίτσο της εποχής που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα The Sandusky Register . Το σύστημα αυτό αποτελούνταν από ένα κουτί και τρεις ενωμένους σωλήνες (σαν αυτούς που είχαν οι σόμπες) οι οποίοι λειτουργούσαν ως κεραία. Το "κινητό" λειτουργούσε όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση και η εμβέλειά του ήταν πολύ μικρή, αφού ο χρήστης μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν η συσκευή.
Δύο χρόνια αργότερα έκανε την εμφάνιση της στην Νέα Υόρκη η συσκευή που μπορείτε να δείτε στο βίντεο, με την οποία μπορούσαν να γίνουν τηλεφωνικές κλήσεις από τον δρόμο. Η συγκεκριμένη συσκευή είχε κινηματογραφηθεί αλλά για πολλά χρόνια το φιλμάκι ήταν παραπεταμένο σε κάποια αποθήκη της εταιρίας Pathe (η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία οπτικοακουστικού υλικού στον κόσμο), όπου βρέθηκε μόλις το 2010.
Όπως θα δείτε, στο βίντεο με τον τίτλο Eve's Wireless, δύο γυναίκες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το "κινητό" τηλέφωνο, με τη μία να κρατάει την συσκευή και την άλλη να προσπαθεί να συνδέσει δύο καλώδια: το ένα καλώδιο σε ένα πυροσβεστικό κρουνό και το άλλο σε μια ομπρέλα!OurLife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai