Καίγεται η Ελλάδα! "Ζούμε μέρες 2007"

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα με τους ισχυρούς ανέμους (που έχουν φθάσει και τα 9 μποφόρ) να δυσχεραίνουν το έργο τους.
«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο, γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».
Αυτό τόνισε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Επίσης επεσήμανε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών.
Ο κ. Στεφανίδης πρόσθεσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες».
Στην Αττική, το μέτωπο στην Άνω Γλυφάδας έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο ενώ νέο μέτωπο στην Πλάκα Κερατέας ξέσπασε λίγο με το μεσημέρι. Στο σημείο βρίσκονται 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Σε ύφεση βρίσκεται, εξάλλου, το μέτωπο που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Πάρνηθα.
Στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές με διαφορά λίγης ώρα στο δάσος του Σέιχ Σου οι οποίες έχουν τεθεί πλέον υπό έλεγχο.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία όπου η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών σε Μεσολόγγι, Ευηνοχώρι, Στανό και Φυτείες, με την τελευταία να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και στην περιοχή Μαλανδρίνο της Άμφισσας όπου ξέσπασε πυρκαγιά λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξέσπασε, εξάλλου, η πυρκαγιά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου Πατρών (κοντά στη ΒΙ.ΠΕ. της περιοχής) με τη φωτιά να παίρνει γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και να καίει μέρος ενός εργοαστασίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται, τέλος, οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στις Ορθονιές Ζακύνθου και το Καλαπόδι Αταλάντης ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στα Φαλάσαρνα Χανίων.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στον Έβρο με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή έχει κάψει πάνω από 45.000 στρέμματα μοναδικού κάλλους δάσους αλλά και καλλιέργειες.
Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής αλλά με τη φωτιά να μαίνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων και τους δυνατούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης, η Γενική Προστασία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα) προστέθηκαν και 4 αεροσκάφη από Γαλλία και Ισπανία.
Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη ενώ νέο μέτωπο ξέσπασε και στην περιοχή Καβησού απειλώντας και στρατόπεδο με πυρομαχικά.
Οι κοινότητες Λευκίμμης, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η καταστρεπτική πυρκαγιά πλησιάζει το φημισμένο δάσος της Δαδιάς που έχει κηρυχθεί προστατευόμενο από το 1980. 
Στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.
Πύρινο μέτωπο και στην Τρίπολη – Απειλούνται χωριά
Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Πάπαρη Τρίπολης όπου δίνουν μάχη με τις φλόγες 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και τέσσερα αεροσκάφη.
Ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Πάπαρη (το οποίο έχει κυκλωθεί από τη φωτιά), Δάφνη, Μανιάτη, Αγριακόνα και Μαυρογιάννη ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai