«Θέλω να νικήσω! Εάν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!». Αυτό είναι το «μότο» των αγώνων που φιλοξενεί σήμερα η Ελλάδα. Η Αθήνα, είναι από σήμερα...
και για 10 μέρες, η οικοδέσποινα πόλη των 13ων Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων των Special Olympics. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διοργάνωση η οποία φιλοξενεί άτομα με διανοητικές δυσκολίες. Σκοπός αυτών των αγώνων είναι να δώσει σε αυτά τα άτομα, κυρίως μέσω του αθλητισμού, την ευκαιρία να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύψουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους.


Η αρχή των Special Olympics
Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε επισήμως το 1968 από την αδελφή του πρώην προέδρου των Η.Π.Α. John F. Kennedy, Eunice Kennedy Shriver η οποία απεβίωσε το 2009.


Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Illinois των Η.Π.Α. το 1968 με την συμμετοχή 1.000 αθλητών με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες της Αμερικής και του Καναδά.
Τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν το προνόμιο από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο «Olympics». Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχε το 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Eunice Kennedy Shriver, όπου κλήθηκαν παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μαζί σε αυτό το εγχείρημα ήταν και η Anne Marie McGlone Burke.
Από τότε μέχρι σήμερα, το Παγκόσμιο Κίνημα έχει γιγαντωθεί και δίνει πλέον την ευκαιρία σε 3.1 εκατ. ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους. Στην προσφορά τον Special Olympics έχει αναφερθεί και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama αναφέροντας πως:
«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.»

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες της Αθήνας
Οι αγώνες πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια. Η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη από τη Σαγκάη της Κίνας (Σαγκάη 2007). Η ανάθεση των αγώνων έγινε από τη Διεθνή Επιτροπή Special Olympics, στις 5 Ιουνίου του 2007.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι η κ.Γιάννα Δεσποτοπούλου.Από σήμερα έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα, 7.000 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες, όλων των επιπέδων ικανότητας, θα λάβουν μέρος σε 21 αθλήματα Ολυμπιακού τύπου.Οι χώροι διεξαγωγής των αγώνων θα είναι:Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), το Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού (Ελληνικό), το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), καθώς και μεμονωμένες εγκαταστάσεις όπως είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, το «ΑΠΗΛΙΟΝ», το γκολφ της Γλυφάδας, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και την Ακαδημία Ιστιοπλοΐας, καθώς και το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα διεξαχθούν, σήμερα στις 20:00 και την Δευτέρα (4/7), οι τελετές Έναρξης και Λήξης των αγώνων αντίστοιχα.
Tα αγωνίσματα των Αγώνων:
 • Υγρός Στίβος (Κολύμβηση) (και Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης ως αγώνισμα επίδειξης)
 • ΣτίβοςΜαραθώνιος / Ημι-Μαραθώνιος
 • Αντιπτέριση
 • Καλαθοσφαίριση
 • Μπότσε
 • Μπόουλινγκ
 • Ποδηλασία
 • Ιππασία
 • Ποδόσφαιρο (5x5, 7x7, 11x11)
 • Γκoλφ
 • Γυμναστική
 • Χειροσφαίριση
 • Τζούντο
 • Καγιάκινγκ
 • Δυναμική 
 • Άρση Βαρών
 • Πατινάζ επί Δαπέδου
 • Ιστιοπλοΐα
 • Σόφτμπoλ
 • Επιτραπέζια Αντισφαίριση
 • Αντισφαίριση
 • Πετοσφαίριση
 • Πετοσφαίριση επί Άμμου (Άθλημα Επίδειξης)

Τα Special Olympics στην Ελλάδα 
Στην Ελλάδα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics φτάνουν τις 12.000.
Στην χώρα μας τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Οι αθλητές των Special Olympics στην Ελλάδα λαμβάνουν συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα αθλήματα τα οποία είναι:
Στίβος, Κολύμβηση, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση, Ιππασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Μπόουλιγκ, Κωπηλασία, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Γκολφ, Τζούντο, Χάντμπολ, Ιστιοπλοΐα.
Εκτός από τα θερινά αγωνίσματα λαμβάνουν μέρος και σε τέσσερα χειμερινά αγωνίσματα: Αλπικό Σκι, Δρόμους Αντοχής, Παγοδρομίες και Αγώνες Δρόμου με Χιονοβατίδες.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι τα Special Olympics Ελλάς τελούν υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Επίσης είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουν αναγνωρισθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.

Το σήμα των Αγώνων


Ο ήλιος! Η πηγή της ζωής. Αυτό θα είναι το έμβλημα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Ένας λαμπρός ήλιος με ένα κλαδί ελιάς.

Η Μασκότ των Αγώνων


Από τους αγώνες δεν θα μπορούσε να λείπει η Μασκότ. Ο λόγος για τον «Απόλλων».
Ο «Απόλλων» είναι ένας ήλιος, ο οποίος συμβολίζει την αισιοδοξία, την χαρά και την δόξα.


Τελετή Έναρξης – Λήξης
Θα πραγματοποιηθούν στο Καλλιμάρμαρο (έναρξη σήμερα 25/6) στις 20:00 – (λήξη Δευτέρα 4/7).
Ο Φωκάς Ευαγγελινός έχει αναλάβει το δημιουργικό της κεντρικής ιδέας των δύο τελετών και η ομάδα του απαρτίζεται από τον σκηνογράφο Ηλία Λεδάκη, την ενδυματολόγο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τον κειμενογράφο Θεόδωρο Γρηγοριάδη.
Την σύνθεση έχει αναλάβει ο Στέφανος Κορκολής.


Η συμβολή των Εθελοντών
Σπουδαίο έργο αναμένεται να επιτελέσουν οι εθελοντές των αγώνων. 25.000 τον αριθμό, με πρώτο εθελοντή τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.


Οι αγώνες σε αριθμούς
Η Ελλάδα για 10 μέρες θα είναι το κέντρο του κόσμου και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από τους παρακάτω αριθμούς
Αθλητές: 7.000
Προπονητές: 2.500
Χώρες: 185
Αθλήματα: 21
Εγκαταστάσεις: 30
Διαιτητές-Κριτές: 3.000
Εθελοντές: 25.000
Media από όλο τον κόσμο: 3.000
Τελετή Έναρξης: 25 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο
Τελετή Λήξης: 4 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai