Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, νούμερο ένα καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο και φερόμενος ως ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α., Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.



Την είδηση επιβεβαίωσε σε δημόσιο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης «υπό την ηγεσία» των Η.Π.Α. στο έδαφος του Πακιστάν, τονίζοντας ότι το πτώμα του βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν στο πλαίσιο του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.


«Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται αλλά σήμερα οι Η.Π.Α. έστειλαν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα. Η δικαιοσύνη μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος αποδίδεται», υπογράμμισε.


Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις των Η.Π.Α. με το Πακιστάν δεν αλλάζουν από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε πακιστανικό έδαφός, επισημαίνοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν έχουν πόλεμο με τον Αραβικό Κόσμο.


Δείτε το video...






Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε έξω από έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

 Αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) επιβεβαίωσε τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισημαίνοντας ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια μίας «πολύ ευαίσθητης επιχείρησης», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία.

 «Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε. Ήταν μια επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης».

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι τρεις ακόμα ενήλικες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της νυχτερινής επιχείρησης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν.



Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των δυνάμεων Ασφαλείας των Η.Π.Α. με τον πρόεδρο της χώρας να εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε δώσει στο παρελθόν ο Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ για τιμωρία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο θάνατός του αποτελεί απλώς μια συμβολική νίκη καθώς πιστεύεται ότι είχε αποσυρθεί καιρό από την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων στις πρεσβείες των Η.Π.Α. στη Κένυα και την Τανζανία το 1998 καθώς και του βομβαρδισμού πολεμικού πλοίου στα ανοικτά της Υεμένης το 2000. Η αμερικανική γερουσία τον είχε επικηρύξει για 50 εκατ. δολάρια.

Αντιδράσεις μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του

Όταν το γεγονός έγινε γνωστό, εκατοντάδες Αμερικανοί ανεμίζοντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Φωνάζοντας «Αμερική, Αμερική», το ενθουσιασμένο πλήθος δε έχει σταματήσει να γιορτάζει το χαρμόσυνο νέο.

«Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.  Ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον .

«Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας», ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

«Κοσμοϊστορικό γεγονός» το χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται.

Φόβος για αντεπιθέσεις από δυνάμεις της Αλ Κάιντα

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται και ζουν στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα για τον φόβο αντιποίνων από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, τα οποία θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη τους.
«Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai